De Eindhovense Klusbus biedt gratis hulp bij energiebesparing

110 keer bekeken 0 reacties

De Eindhovense Klusbus helpt huurders en woningeigenaren energie te besparen. Om de energiearmoede in een aantal wijken in Eindhoven aan te pakken, plaatst de Klusbus gratis kierdichting, ledlampen of radiatorfolie. Jantine Claus, projectleider van de gemeente Eindhoven, vertelt over hun aanpak.

De Klusbussen rijden op werkdagen rond in een aantal Eindhovense wijken. De aannemers helpen mensen gratis energie te besparen door energiebesparende maatregelen te nemen in de woning. De Klusbussen rijden op afspraak. Ook gaan de Klusbussen langs bij bewoners, bijvoorbeeld buren, die geen afspraak hebben gemaakt. Samen kijken ze of ze wat voor de bewoners kunnen betekenen. Daarnaast zijn er spreekuren en bushaltes om mensen te informeren.

Ontstaan van de Klusbus

De Klusbus ontstond naar aanleiding van het geld wat begin 2022 ter beschikking kwam om energiearmoede voor kwetsbare huishoudens aan te pakken. Jantine vertelt: “Een groot deel van de sociale huurders leeft in energiearmoede. Daarom was er vanuit het ministerie van BZK de wens om de energiearmoede aan te pakken met woningbouwcorporaties.

Samen met het duurzaamheidspact en de werkgroep energiearmoede is het beschikbare geld besteed aan de Klusbus. Het duurzaamheidspact, en daarmee de Eindhovense Klusbus, is een samenwerking tussen de volgende partijen: de gemeente, het Platform Eindhovense Klantenraden (PEK) en vier Eindhovense woningcorporaties.”

Doelstelling halen

De Klusbus is erg succesvol: “Onze doelstelling was 14.000 woningen bezoeken en helpen voor 31 maart 2024. Hiervoor werken we met 3 aannemers. Er rijden dagelijks 11 à 12 Klusbussen rond. Eind 2023 zaten we tussen de 9.000 en 10.0000 woningen. De verwachting is dat we de 14.000 gaan halen!”

Communicatie het belangrijkst voor slagen

Uit de ervaringen van de gemeente Eindhoven blijkt dat communicatie het allerbelangrijkste is. “Communicatie heeft ons zichtbaar gemaakt. De aanpak bestaat uit een aantal etappes: eerst flyeren, dan langs de deuren met het energieteam om uitleg te geven en een afspraak te maken, maar ook spreekuren, bushaltes, routebordjes en krijtstrepen. Deze veelheid aan opties bleek succesvol. Alles is er op gericht dat we niemand missen. De zichtbaarheid, maar ook het laten rondrijden van de bus, lijken erg belangrijk. Hoe langer de bus rondrijdt, hoe meer afspraken het oplevert.”

Lessen voor andere gemeenten

De gemeente Eindhoven helpt andere gemeenten graag verder. De aangrenzende gemeente Veldhoven kreeg de communicatieaanpak. “De communicatie-inzet op zichtbaarheid in de buurtaanpak en een bushalte die we over hadden, kreeg Veldhoven van ons. Ook hielpen we ze verder met wat praktische zaken, waarbij het format aangepast werd naar Veldhoven, een wat kleinere gemeente. Zo is er een Kluskar met vrijwilligers in plaats van een Klusbus met aannemers.”

Eindhoven heeft niet alleen contact met Veldhoven. “We krijgen veel vragen van andere gemeenten over financiën en inkoopeisen, en ook over het puntensysteem en de juridische kant. We proberen gemeenten zo goed mogelijk op weg te helpen. We nodigen gemeenten dan ook uit: laat maar weten wat je nodig hebt, je mag altijd contact opnemen en dan kijken we samen hoe we ons format om kunnen bouwen naar de behoeften van jouw gemeente!”

  • Grootte gemeente: Eindhoven is een gemeente met 244.000 inwoners. Onder de gemeente vallen de gelijknamige stad, en de dorpen Woensel, Tongelre, Stratum, Gestel en Strijp.
  • Provincie: Noord-Brabant
  • Welk gebied: Stedelijk gebied

Meer informatie

Dit verhaal is geschreven door het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie. Bekijk meer informatie op de website van het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie 

0  reacties

Cookie-instellingen