Samen sterker: sleutelfiguren en gemeenten verenigd tegen energiearmoede

12-07-2024 553 keer bekeken

Alliantie Inclusieve Energietransitie (AIE) startte vorig jaar een project om de samenwerking tussen sleutelpersonen, intermediairs en gemeenten te versterken in de strijd tegen energiearmoede en voor een duurzame energietransitie. De startbijeenkomsten zijn geweest. Bekijk de bevindingen.

Inclusieve en toegankelijke communicatie

Dit is een van de 6 punten waarop het plan zich richt. Ook zijn persoonlijke communicatie en communiceren via sleutelfiguren belangrijke punten. Hieronder vind je de 6 hoofdlijnen van het plan:

  • Informatie toegankelijker en inclusiever maken;
  • Sleutelpersonen en hun organisaties, zoals zelforganisaties en religieuze organisaties, betrekken bij beleid en lokaal aanbod;
  • Lokale gesprekken en (trainings)bijeenkomsten voor en met sleutelpersonen faciliteren en ondersteunen;
  • Gemeenten, energiebedrijven, fixteams, woningbouwcorporaties en milieuorganisaties adviseren en ondersteunen bij inclusieve en cultuursensitieve communicatie;
  • Gemeenten ondersteunen bij een integrale benadering van armoede, financiële zelfredzaamheid, energiearmoede, gezondheid en verduurzaming.

De belangrijkste bevindingen over communicatie

Inmiddels vonden er 7 bijeenkomsten plaats. Hieruit kwamen tientallen aanbevelingen. We lichten de belangrijkste bevindingen voor jullie uit:

  1. Lokale samenwerking om bereik te vergroten
    De inzet van lokale organisaties en sleutelpersonen is belangrijk om doelgroepen effectief te bereiken. Lokale organisaties moeten samenwerken in plaats van elkaar als concurrenten te zien. Dit zorgt voor een grotere verbondenheid en effectiviteit in het bereiken van kwetsbare groepen. Bewonersorganisaties hebben een belangrijke toegevoegde waarde en moeten actief betrokken en ondersteund worden.
  2. Versterken van cultuursensitieve communicatie 
    Overheden en instellingen, waaronder energiefixers moeten beter communiceren en rekening houden met culturele verschillen bij het verstrekken van informatie en het verlenen van hulp. Dit betekent dat informatie niet alleen in verschillende talen beschikbaar moet zijn, maar ook via mediakanalen die de doelgroepen aanspreken, zoals lokale radio en tv.
  3. Informatieverspreiding en ondersteuning
    Wijkregisseurs en opbouwwerkers spelen een cruciale rol in de informatieverspreiding. Zij zijn goed op de hoogte van de sociale kaart en kunnen een vertrouwensrelatie opbouwen met de bewoners. Het gebruik van WhatsApp-groepen en mond-tot-mondreclame door bekende sleutelpersonen kan ook helpen om informatie effectief te verspreiden.
  4. Specifieke doelgroepen en innovaties
    Er moeten vouchers en informatie in meerdere talen beschikbaar zijn. Innovaties zoals de tochtkorting voor slecht geïsoleerde woningen moeten worden geïmplementeerd om de woonomstandigheden te verbeteren.
  5. Praktische aanpak en evenementen
    Geef voorlichting op plekken waar mensen al komen. Lokale evenementen en activiteiten zijn effectieve manieren om het thema energiearmoede onder de aandacht te brengen. Deze bijeenkomsten bieden een platform om bewoners te informeren en betrokken te houden bij verduurzamingsinitiatieven.

Benieuwd naar het complete verslag en alle bevindingen?

Bekijk de website van Ocan

Samenwerking met gemeenten
Het plan van de AIE richt zich op het versterken van de samenwerking tussen lokale netwerken, sleutelpersonen en gemeenten. Met de volgende gemeenten is samenwerking gezocht en/of zijn verkennende gesprekken gevoerd: Breda, Sittard-Geleen, Den Bosch, Rotterdam, Gouda, Amsterdam, Haarlem, Gooise Meren, Den Haag, Haarlem, Delft, Eindhoven, Utrecht, Nieuwegein, Leeuwarden, Almere, Horst aan de Maas, Rijswijk, Amersfoort en Nijmegen. Uiteindelijk selecteerden zij 15 gemeenten.
Cookie-instellingen