Samen op (bewoners)reis

21-12-2023 663 keer bekeken

Obstakels en mogelijke oplossingen voor het opzetten van de ideale bewonersreis naar aardgasvrij? Energie A16 ging de uitdaging aan. Samen met ruim 130 duurzaamheidspioneers waaronder beleidsadviseurs, projectontwikkelaars, energieloketten en woningcorporaties kwamen zij tot interessante inzichten.

Informele samenwerking is de sleutel tot succes

Jurgen Roovers, projectleider Energie A16 vertelt waarom Energie A16 zo’n succesvol project is. “We hebben veel voor elkaar gekregen via een informele samenwerking en persoonlijk contact met omwonenden. We zien de windmolens als middel om de energietransitie te versnellen. Dat is uniek in Nederland.” Martijn Messing, betrokken vanaf het eerste uur bij het project, vertelt over de zeven obstakels die in de weg staan voor het bereiken van een eerlijke energietransitie. Zo zijn o.a. gemeenten onvoldoende ingericht op de integrale opgave, wordt er te veel gewerkt vanuit aanbod en kost het veel tijd om huishoudens goed te kunnen begeleiden. “Als we die obstakels oplossen kunnen we alleen al langs de A16 35.000 huishoudens verduurzamen met geld uit windmolens.”

Je bent er niet met een energieloket, subsidie en een flyer

Maar hoe zorg je dat die 35.000 huishoudens mee gaan doen? De ideale bewonersreis in de praktijk. “Het organiseren van een bewonersreis kost veel tijd en geld, tot wel 20 uur per woning. Maar als je niks doet, kost het op termijn alleen maar meer”, vertelt duurzaamheidsontwikkelaar Derk Hueting. De belangrijkste les die hij geleerd heeft, is dat mensen behoefte hebben aan een ‘bondgenoot’: een deskundig, onafhankelijk persoon die gedurende het hele traject ondersteuning biedt. Waar het volgens hem nu vaak vastloopt, is het feit dat er niet wordt doorgepakt. “Gemeenten denken nog te vaak dat ze er zijn als ze een energieloket hebben ingericht, een subsidieprogramma hebben opengesteld en een flyer hebben verspreid. Maar dat is slechts het begin.” Menno Schreuders van de gemeente Moerdijk reageerde: “Wij merken dat de energietransitie een lastig begrip is voor bewoners. Zij weten ook niet waar te beginnen. En wij zijn met losse onderdelen bezig. Het is fijn dat we vandaag praten over hoe we een volledige bewonersreis kunnen opzetten.” Lotte Verstraten van de gemeente Zundert beaamde: “Je moet gewoon beginnen. Het gesprek aangaan en gaan oefenen.”

Zelf aan de slag met de toolbox

Gemeenten staan voor een grote opgave als het gaat om het aardgasvrij maken van woningen. Alle lessen, kennis en tips uit de ideale bewonersreis naar aardgasvrij zijn samengevat in een toolbox op de Energiewerkplaats Brabant. Wat kun je daar precies vinden?

  • De wegwijzer: waar krijgen bewoners mee te maken bij verduurzaming? En welke ‘reis’ moeten zij doormaken? Wat ons betreft zijn er zeven stappen om woningen aardgasvrij te maken. Die stappen hebben we vertaald naar een ‘Bewonersreis’. In deze wegwijzer leggen we die bewonersreis uit en krijg je praktische tips voor het organiseren hiervan.
  • Een toolbox: heb je de zeven stappen gelezen in de wegwijzer? En lijkt het je wat om hiermee aan de slag te gaan? In de toolbox vind je alle benodigde informatie om de bewonersreis te organiseren. Denk aan een voorbeeld-bewonersbrief, een checklist voor het inventariseren van woningen en feedbackformulieren voor het ophalen van ervaringen.
  • Het reisverslag: hoe is dit project tot stand gekomen en wat hebben we in dit project precies gedaan? In het reisverslag vind je een samenvatting van het proces. Hierin benoemen we ook de zeven obstakels die wij tegenkwamen en geven we ideeën om die op te lossen.

Lees het hele bericht op Energie A16

Meer inspiratie op Landelijk Communicatie Netwerk Klimaat

Wil je meer inspiratie over het bereiken van doelgroepen op maat? Bekijk dan onze tips en toolboxen:

 

 

Cookie-instellingen